Meny
Søk

RING OSS
67 22 22 67

Tunge øyelokk og operasjon

Etterhvert som vi eldes, får mange av oss et økt hudoverskudd på øvre øyelokk.  Mange finner dette sjenerende, både fordi man kan se trett og uopplagt ut, men også fordi det kan gi tyngdefornemmelse, innsnevring av synsfelt, slitenhet og eventuell hodepine.  Disse aldersforandringer kan opereres med et godt resultat.

Dr. Kira Garvang ved Privatøyelegen har mange års erfaring med operasjon av tunge øyelokk og har operert mange hundre fornøyde pasienter.

Holdbarheten av resultatet

Den forbedrende effekten av en øyelokkoperasjon varer som regel i mange år.  Oftest trenger man kun en operasjon i livet, men noen trenger/ønsker et nytt inngrep etter 8-10 år, fordi kroppens naturlige aldringsprosesser fortsetter. Hvor raskt kroppen eldes er individuelt og avhenger blant annet av arvelige faktorer, røyking og forandring i vekt.

Forberedelser til operasjon

Før beslutning om en øyelokksoperasjon må du komme til konsultasjon hos øyelegen. Du forteller da om hvilke plager du har og hvilke ønsker du har med en operasjon. Du blir informert om inngrepet, det postoperative forløpet og mulige komplikasjoner.

Før operasjon:  er det ikke behov for faste, da du skal gjennomføre operasjonen i lokalbedøvelse. Du kan derfor spise og drikke som normalt. 

Under operasjonen: som varer i ca. 1 time, fjernes overflødig hud på øyelokkene. Det blir sydd med tynn tråd.

Etter operasjonen: Kan øyelokkene føles stramme og ømme. Du kan ta smertestillende tabletter som Pinex, Paracet eller Panodil 1 g 3 ganger daglig. Du må unngå å ta smertestillende som kan gi økt blødningstendens som for eksempel Ibux. Når du kommer hjem, er det viktig at du holder deg i ro så mye som mulig. Det er viktig at du ligger/sitter med hodet høyt.

Du kan jobbe allerede dagen etter operasjonen, men de fleste bruker å være borte fra arbeidet et par uker av sosiale årsaker. Du kan gå turer og sykle når du måtte ha lyst til det. Du må unngå trening i 2 uker etter operasjonen og kontaktsport i 4 uker.

Stingene fjernes etter ca. 1 uke.

Mulige komplikasjoner og langtidsvirkninger

Huden rundt øynene vil etter en øyelokksoperasjon bli misfarget (blå), det er helt normalt. Men ta gjerne med et par mørke briller som du kan bruke når det er på tide å gå hjem. Fargen avtar gradvis, men kan være synlig opp til 2 uker.  Hevelsen avtar gradvis etter en uke. Infeksjon kan forekomme etter all kirurgisk behandling.  Det skjer ytterst sjeldent etter en øyelokksoperasjon.  Ved mistanke om infeksjon, ta kontakt med kirurgen som opererte deg. For å oppnå så pene arr som mulig er det viktig å beskytte arrene mot sollys og solarium de første 12 månedene etter operasjonen. Vi anbefaler bruk av solbriller, caps samt solfaktor med minimum faktor 30. Arrdannelse etter øyelokksoperasjon er sjelden svært synlig.

TILBAKE