Meny
Søk

RING OSS
67 22 22 67

Tørre Øyne

Et rennende øye kan faktisk være tørt.  Tørre øyne skyldes svekket tårefilm. Tilstanden gir ubehag, synsforstyrrelser, og en ustabil tårefilm kan potensielt skade øyets overflate. Det er vanligere blant eldre folk, men kan ramme personer i alle aldre. Mange har tørre øyne uten å vite det, da symptomene ofte ikke oppleves som at øyet er tørt.

De mest vanlige symptomene er nemlig svie og rennende øyne. Hver annen kvinne og hver tredje mann over 50 år har tørre øyne.Tørre øyne er også svært vanlig blant mange som sitter foran skjermen hver dag, og hos kontaktlinsebrukere.
Tørre øyne skyldes enten for liten produksjon eller for stor fordamping av tårer. Tårefilmens sammensetning av vann og fett bidrar til å holde øyet fuktig, samt beskytte det fra smuss og infeksjoner. Dersom kjertlene produserer for lite væske, eller dersom tårene ikke har riktig sammensetning, kan øynene bli tørre og irriterte.  Med alderen avtar produksjonen av tårer, og derfor ser man oftere problemer med tørre øyne hos eldre mennesker.  Dette forverres mot kvelden ved for eksempel lesing, TV-titting og skjermbruk eller dersom man oppholder seg i tørre miljøer eller om man blunker dårlig. Andre årsaker til tørre øyne kan være systemisk sykdom eller medikamenter som for eksempel betablokkere og antidepressiva. Tørr inneluft og kontaktlinser forverrer også tilstanden. Symptomer på tørre øyne: Det at tørre øyne kan føre til at man får rennende øyne, virker merkelig og selvmotsigende. Men øynene prøver å løse utfordringen med de tørre øynene ved hjelp av økt produksjon av tårevæske, som igjen kan resultere i rennende øyne. Tårene som kommer i den økte produksjonen inneholder ikke fettstoffer, så istedenfor å sikre en stabil film som dekker øyet, renner den ut, og hindrer ikke uttørringen av øyets overflate. Symptomer på tørre øyne er at de kan kjennes trøtte og irriterte. Det kan føles sårt når du blunker, og du kan kjenne deg sensitiv overfor sterkt lys. En del mennesker opplever også synsforstyrrelser og tåkesyn på grunn av tørre flekker eller områder på øyets overflate som påvirker den optiske kvaliteten til øyet. Det er viktig at tørre øyne behandles. Risikoen ved å gå uten behandling er vedvarende sår og skader på øyets overflate. Problemet med tørre øyne er at det nesten alltid er en varig tilstand, men kan lindres på ulike måter. Hovedbehandlingen mot tørre øyne er kunstig tårevæske i form av dråpe eller gel, noen ganger også salve. Dette finnes reseptfritt. Man må dryppe øynene hver dag, hyppighet av drypping varierer med preparatene og hvor sterkt man er plaget. PRIVATØYELEGEN bidrar med behandling, gode råd og anbefalinger for å redusere problemet. I visse tilfeller kan også permanente tåreplugger avhjelpe problemet.

TILBAKE