Meny
Søk

RING OSS
67 22 22 67

Netthinneløsning

Netthinneløsning (Amotio retinae) er en svært alvorlig tilstand som i de fleste tilfeller krever avansert kirurgi som øyeblikkelig hjelp. Netthinnen er en tynn hinne som kler øyets innside. Det er her sansecellene som oppfatter synsinntrykkene er lokalisert. Netthinneavløsning er en akutt øyelidelse som arter seg slik at netthinnen løsner fra sitt underliggende lag av støttevev.

Tilstanden medfører ingen smerter.  Uten rask behandling kan hele netthinnen løsne og forårsake synstap og blindhet. Behandling gir som regel et godt resultat.

Årsak:

Netthinneløsning kan oppstå av ulike grunner, men hyppigst på grunn av forandringer i glasslegemet drag i netthinnen, og svake partier i netthinnens periferi.

Symptomer:

Smertefritt synstap i det området av hinnen som løsner. Det er ganske typisk at dette skjer relativt plutselig. Mange beskriver det "som en mørk skygge/rullegardin" som trekkes for sidesynet. Ofte, men ikke alltid, har man hatt forvarsler, dette kan være lysglimt og/eller nyoppståtte prikker eller en skur av prikker som svever i synsfeltet. Opplever man denne "rullgardinfølelsen" er det svært viktig at man tar kontakt med øyelege samme dag. Øyelegene ved Privatøyelegen har kompetanse og lang erfaring med utredning og diagnostisering av netthinneløsning (amotio).

Behandling:

Netthinneløsning må behandles raskt. Netthinneløsning behandles med operasjon på øyeavdeling på sykehus. Operasjonen fester netthinnen igjen. Jo tidligere netthinneløsning behandles, jo mer sannsynlig er det at synet blir godt på øyet som er rammet. Hvor mye det haster å operere, avhenger av årsaken til at netthinnen har løsnet.