Meny
Søk

RING OSS
67 22 22 67

Grå stær - katarakt

Grå stær, katrakt, er den vanligste øyesykdommen blant eldre. Grå stær rammer øyets LINSE, den blir uklar, og dette gjør at synet blir gradvis dårligere. Grå stær er ufarlig, men tilstanden vil påvirke hverdagen og livskvaliteten til den som er rammet fordi synet svekkes.

Hva forårsaker grå stær? Den vanligste årsaken til grå stær er ALDRING. Man kan også få grå stær på grunn av ulike sykdommer som diabetes, bivirkning av medisiner eller at linsen har blitt påført skader. Grå stær oppstår når øyelinsen blir stiv, ugjennomsiktig og gulaktig. Lyset slipper ikke godt nok igjennom, og synsproblemer oppstår.

Symptomer:

De fleste opplever en gradvis forverring av synet etter hvert som linsen blir mer og mer uklar. Hvor raskt tilstanden forverrer seg, varierer betydelig fra person til person. Andre ting man kan merke når man har grå stær: tåkesyn, blendingsproblemer i motgående trafikk eller problemer med sollys.

Behandling:

Grå stær behandles gjennom en enkel OPERASJON i lokalbedøvelse, og som dagkirurgi. Øyekirurgen bytter ut den ugjennomsiktige linsen med en kunstig linse i plast. Etter operasjonen får de aller fleste like bra syn som de hadde før de fikk grå stær. I noen tilfeller kan det være aktuelt å la den kunstige linsen korrigere for tidligere brytningsfeil, slik at også brillebehovet blir mindre etter operasjonen. Dette gjelder dog ikke alle pasienter.

Etterstær:

Etterstær forekommer hos en del som opereres for grå stær. Det skyldes at «posen» i øyet, som den nye, kunstige, linsen satt inn i, blir ugjennomsiktig. Symptomene er de samme som ved vanlig katarakt. Etterstæren behandles med laser. Dette er et enkelt og ukomplisert inngrep.